Над 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година заради пестициди

Третирането на едрите преживни животни за модуларен дерматит е допълнителен удар за медоносните насекоми

Десетки хиляди пчелни семейства в страната ни ще загинат тази година заради прилагането на пестициди, които тровят медоносното насекомо. Става дума за неоникотиноиди – вещества, използвани за растителна защита. С тях се третират семената преди заасаждане. Хиляди медоносни пчели ще загинатумрат наред с безброй диви насекоми-опрашители, предупредиха от Обединен български пчеларски съюз, Съюз на българските пчелари и Столичен браншови пчеларски съюз на нарочна пресконференция днес.

След две години на мораториум върху приложението на неоникотиноидите в ЕС в момента Европейската комисия е в процес на преразглеждане на решението си – до май тази година ЕК трябва да реши дали да продължи забраната за използването на неоникотиноидите или да ги разреши. През това време страните-членки могат да приложат изключение от забраната – така наречената “дерогация”, на местно ниво. България е взела решение да приложи дерогация. С това на практика страната ни разрешава прилагането на неоникотиноидите – “за ограничена и контролирана употреба”.

Разрешението е отпуснато за 16 региона в страната – областите в Северна България, София и Пловдивска област. “Какво значи “ограничена употреба”, когато изключението обхваща на практика повече от половината ни страна”, недоумяват пчеларите.

Около 28 хиляди пчелни семейства са загинали през 2016 година. От тях 17 хиляди – заради отравяне с пестициди, сочат данните на пчеларския съюз. Очаква се тенденцията да продължи и тази година и да се ускори заради разрешението за неоникотиноидите. Това значй, че най-малко още 17 хиляди пчелни семейства ще загинат тази година у нас. Освен това трябва да се има предвид, че има много нерегистрирани пчелини в страната, затова бройката е всъщност дори по-голяма, обясни инж. Михаил Михайлов от БПС.

В петък, 7 април, ще се проведе национален протест за защита на пчелите и забрана на неоникотиноидите, посочиха от пчеларските организации. Протестът ще започне в 13 ч. пред Министерството на земеделието и храните и ще продължи до 15 ч.

Проблемът е още по-голям заради третирането на едрите преживни животни за нодуларен дерматит, посочиха очеларите. Там, където има огнища на заболяванията и животните се лекуват, е налице 100% смъртност на пчелите. Това са районите на Гоце Делчев и Силистра. Иначе средната смъртност на пчелните семейства е 50-60 процента.

Не само медоносната пчела, отглеждана в кошер, страда от неоникотиноидите, стана ясно още по време на пресконференцията. От 200 до 300 вида насекоми взимат участие в процеса на опрашване, обясни проф. Румен Вълчовски от Обединен български пчеларски съюз. “Тук се включват още дивите опрашители – земна пчела, оси, пепруди и др. Най-тъжното е, че МОСВ не подкрепя проектите за изследване на опрашителите в страната,” каза Вълчовски.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*