Стъклен кошер разкрива живота на пчелите насред София

В него ще се провеждат и научни срещи на пчелари

Музеят на пчелата в София вече работи – с настъпването на топлото време трудолюбивите насекоми започнаха работа с пълна сила, а любопитните могат да видят отблизо как изглежда домът им. За целта в музея има кошер за наблюдения.

Музеят на пчелата в София представлява малка постройка, изградена от глина и със зелен покрив, в която е разположен кошер за наблюдения. В него, зад стъкло, са разположени три пчелни пити – част от живо пчелно семейство. В питите има мед и цветен прашец, а хилядите пчели, които пълзят отгоре, се хранят или почистват килийките. Това може да се набюдава на живо, при това напълно безопасно. Обратната страна на кошера, която е непрозрачна, обикновено е и мястото, където се намира пчелата-майка. За влизане и излизане от кошера със стъклото пчелите си имат „тунел“, който ги отвежда направо навън от постройката. Околните стени на музея пък са покрити с множество илюстрации и схеми, разкриващи всички подробности от живота на пчелното семейство.

Музеят на пчелата в София е първият в България и дава възможност да се провеждат уроци на открито. Заедно с намиращия се наблизо познавателен център за деца „Музейко“, той дава възможност за практическо и поднасяне на информацията по интересен начин и е важно за съвременното образование, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването.

Столичната община е осигурила безвъзмездно терена за изграждане на къщичката за пчели.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на общата култура за тях. Наред с откритите уроци за любопитни ученици в музея ще се провеждат и научни срещи на пчелари и наблюдение на експерименталните кошери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*