Нуждаем се от залесявания за пчелите

Нужни са повече медоносни растения и всички имаме интерес да садим такива

Мнозина говорят за нуждата от спасяване на пчелите, но малцина правят нещо конкретно по проблема – например залесяване за пчелите. Това означава засаждане на медоносна растителност – такава, която подпомага работата на пчелите, събирането на мед и цветен прашец. Нужно е да започнем да залесяваме за пчелите, призова доц. Боян Първулов, микробиолог, пчелар и член на Българския съюз на пчеларите, вчера по време на пресконференция в БТА, посветена на проблема с разрешаването на токсични за пчелите пестициди у нас. В петък, 7 април, пчелари и еколози от цялата страна ще проведат национален протест за защита на пчелите и забрана на неоникотиноидите.

„Някога често се организираха такива залесявания – на медоносна растителност. Днес мнозина отглеждат пчели, ала никой не засажда такава растителност“, подчерта Първулов.

Пчеларите, особено тези, които имат големи пчелини, имат нужда да залесяват медоносни растения – такива като акация, липа и други цъфтящи дръвчета, овошки. Така е, защото наличието на кошери не е достатъчно за живота на пчелите – нужна им е и подходящата паша и именно пчеларите имат интерес да я осигурят.

Земеделските производители също имат интерес да залесяват медоносна растителност. Тя привлича пчелите и другите опрашващи насекоми, а това подпомага развитието и опрашването на земеделските култури, които тези хора отглеждат. Има данни, че наличието на пчелии диви опрашители повишава добивите от земеделските насаждения с около и над една трета.

1 коментар

  1. Живея в град на 5 етаж,но пчелички идват по два пъти на ден. Заради тях имам повече калдъръмчета всяка гдина!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*