Грийнпийс: време е за реални мерки за въздуха!

Над 8 хиляди души у нас умират от мръсния въздух всяка година

„Европейското законодателство за качество на атмосферния въздух е полезен инструмент, благодарение на който много европейски градове предприемат мерки и инициативи да се справят с лошото качеството на въздуха“, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампания „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“ България, по повод решението на Съда на ЕО да осъди България за неспазване на европейските регулации за въздушното замърсяване. „Време е и българските градове да започнат прилагането на реално действащи мерки, които да доведат до подобряване качеството на въздуха и да осигурят на жителите си безопасна среда за живеене“, допълва Стоянова.

Като се имат предвид двата основни източника на замърсяване – транспортния трафик и отоплението на твърдо гориво – работещи мерки означава създаването на адекватни политики, които подкрепят развитието на велосипедния и обществения транспорт, наред със замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление.

В „Грийнпийс“ България се надяваме, че решението на съда, макар и негативно за България, ще доведе до реални промени в националните и местни политики за качеството на атмосферния въздух. Според Комисията, България нито е взела всички необходими мерки, за да прекрати превишаванията на нормите, нито е осигурила достатъчно информация относно мерките за подобряване качеството на въздуха. Ето защо първата стъпка в правилната посока е разработването, обновяването и реализирането на наличните програми за качество на въздуха, за които съдът потвърждава, че имат сериозни структурни проблеми, и приемането на реални мерки срещу превишаването на нормите във възможно най-кратък срок.

Според Световната здравна организация, към 2012 г. в световен мащаб замърсяването на въздуха е причина за 3 милиона преждевременни смъртни случаи. В Европа те са 479 000, от които 8 634 в България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*