Утре: национален протест за защита на пчелите

Разрешаването на химикалите, които са забранени в ЕС, става чрез изключение, известно като "дерогация"

Национален протест срещу пестицидите-неоникотиноиди ще се проведе утре от 13 ч. пред Министерски съвет. Протестът се организира от пчеларските сдружения в страната – национални, областни, общински.

Дата не е случайна: 7 април е Световен ден на здравето. А здравето на пчелите е застрашено пряко от неоникотиноидите. В резултат, здравето на хората също е застрашено от неоникотиноидите: те са канцерогенни.

Неоникотиноидните инсектициди, с които се третират семената на слънчогледа и царевицата преди засяване, след засаждането проникват в почвата, в подпочвените води, преминават в растенията, които се засаждат на същото място през следващата година. По хранителната верига те попадат и в човешкия организъм. Периодът на разграждането им е дълъг – близо 20 години, обясниха от Обединен български пчеларски съюз. Това означава, че година след година вредното вещество се натрупва в почвата и попада у все повече живи организми във все по-големи концентрации.

Повод и причина за протеста е решението на БАБХ да подпише три заповеди, с които разрешава „контролирана и ограничена употреба“ на трите пестицида от този клас, макар че те са забранени с мораториум в ЕС. От друга страна „ограничената“ употреба обхваща повече от половината от страната – 16 области. Основанието за подписването на заповедите е т. нар. „дерогация“ – ситуация, при която се допуска изключение от общата забрана на ниво ЕС, по усмотрение на местните правителства.

„Искаме пълна забрана на неоникотиноидите в България, както е направено във Франция, искаме забраната им в целия Европейски съюз! Елате всички, които подкрепяте тази кауза – пчелари, природозащитници, природолюбители, туристи, лекари, учители, майки и граждани на нашата мила родна страна България“ – призовават пчеларите.

Фондацията за околна среда и земеделие ще участва в протеста и ще представи събраната от организацията подписка срещу дерогацията за употребата на неоникотиноиди.

Подписка срещу пестицидите, които тровят пчелите, готви и Грийнпийс – България. Писмото може да бъде подписано тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*