Гент, Лахти, Лисабон, Осло и Талин се борят за Европейска зелена столица 2019

Над две трети от европейците живеят в градски райони

Гент в Белгия, Лахти във Финландия, Лисабон в Португалия, Осло в Норвегия и Талин в Естония – това са петте града, които тази година се борят за отличието Европейска зелена столица 2019.

Льовен от Белгия, Лудвигсбург от Германия и Векшьо от Швеция пък се надпреварват за приза „Европейски зелен лист“ – аналог на конкурса за зелена столица, но за по-малки градове.

„Тази година състезанието беше свирепо, с рекорден брой кандидати и за двете награди,“ посочи Кармену Велла, комисар на ЕС по околна среда, рибарство и морско дело. „Най-добрата част за тези финалисти е, че кандидатите са буквално от четирите края на Европа. Представени са градове от севената, южната, източната и западната част. Това е сигурен знак, че наградите Европейска зелена столица вече наистина са „пуснала корени“. Разнообразието от опит, което тези номинации показват, сочи, че има много и разнообразни пътища към превръщането в модерен зелен град“.

Над две трети от европейците живеят в градски райони. Това изправя градските власти пред предизвикателства, свързани с потреблението на енергия, замърсяването, управлението на отпадъците, жилищата, безработицата, транспорта и опазването на водните ресурси. Чрез представяне на постиженията на европейските градове в борбата с тези проблеми, наградите „Европейска зелена столица“ и „Европейски зелен лист“ имат за цел да дадат пример и да вдъхновяват другите да предприемат действия.

Сега финалистите ще трябва да убедят журито в цялостния си ангажимент за непрекъснато подобряване на околната среда и устойчивото развитие, способността си да действат като модел за подражание, както и да демонстрират стратегията си за комуникация с обществеността. Тазгодишните победители ще бъдат обявени на церемония по награждаването на 2 юни 2017 г. в Есен, Германия, сегашната Европейска зелена столица.

Титлата „Европейска зелена столица“ се дава всяка година на европейски град с население над 100 хиляди души за постижения в сферата на екологията, социалната и икономическа устойчивост.

До момента девет града са станали „Европейска зелена столица“ от началото на конкурса. Стокхолм в Швеция взе отличието при първата церемония. Последваха го Хамбург, Германия (2011), Витория-Гастейс, Испания (2012), Нант, Франция, (2013), Копенхаген, Дания (2014), Бристол, Великобритания (2015), Любляна, Словения (2016), Есен, Германия (2017) и Ниджмеген, Нидерландия (2018).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*