Някои в ЕС мислят за понижаване на целите за енергийните спестявания

Предложението идва от от малтийското председателство на Съвета на Европа

Някои страни-членки на ЕС обмислят намаляване на целите за икономии на енергия след 2021 г., според проект на документ, за който съобщи Ройтерс. Ако предложението се приеме, това ще накърни целите на Европейския съюз за ограничаване на най-тежките последици от глобалното затопляне.

Текстът, изготвен от малтийското председателство на Съвета на Европа, предлага нови годишни цели за енергийните спестявания: 1,4% до 2030 г. вместо онези 1,5%, предложени от Европейската комисия. Препоръката за запазване на целта от 1,5% в продължение на 10 години след 2030 г. също бе отхвърлена от компромисния текст. Той предстои да бъде обсъден от европейските дипломати по-късно тази седмица.

Промяната бе поискана от редица страни от ЕС, които се опасяват, че няма да спазят амбициозните цели на Съюза, обясни говорител на малтийското председателство пред Ройтерс, добавяйки, че предложението е отворено за дискусия.

Европейският съюз се стреми да постигне поставените цели за енергийни икономии чрез мерки като подобряване на изолацията и консумацията на енергия на сградите, по-ефективни потребителски уреди и стоки, въвеждане на съвременни дигитални технологии за управление на енергопотреблението и др.

Приемането на предложеното намаление би навредило на ангажиментите на ЕС по силата на Споразумението за климата от Париж, чиято задача е намаляване до нула на парниковите емисии през втората половина от века и ограничаване на глобалното затопляне до „доста под“ 2 градуса Целзий над пред-индустриалните нива.

„Потресаващо е, че правителствата от ЕС си позволяват да мислят за намаляване на своите задължения за икономия на енергия, когато споразумението Париж изисква от тях да правят точно обратното,“ заяви Дора Петрула от Мрежа за действие за климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*