Пещера в Северна Ирландия ще съхранява енергия

Новаторски проект за акумулиране на енергия в Северна Ирландия получи одобрение за 90 милиона евро субсидия, за да демонстрира използването на специално „разработени“ пещери за съхранение на енергия – по-конкретно до 330MW възобновяема енергия. Начинанието е дело на компанията Gaelectric.

Великобритания може да е на път да излезе от ЕС, но за следващите две години си остава член на обединението и е допустима за финансиране от ЕС – включително за чисти технологии. 90 милиона евро ще бъдат вложени в системата за съхранение на енергия чрез сгъстен въздух „Ларн“

Финансирането е част от програмата TEN-E на ЕС, чиято цел е да подпомага развитието на иновативни енергийнати инфраструктури.

Проектът предвижда използването на възобновяема енергия за компресиране и съхраняване на въздуха под нналягане в специално „проектирани“ пещери, създадени в рамките на естествено срещащи се солни залежи дълбоко под земята. Въздухът може да бъде освободен за задвижването на генератори, предоставящи до 330MW мощност за периоди от шест до осем часа.

90-те милиона евро финансиране следват предишна порция безвъзмездна помощ от ЕС в размер на 15 млн. евро, което подпомогна разработването на проекта на ранен етап.

„Този проект е първият от цял списък с проекти, използващи технологията за съхранение на енергия чрез сгъстен въздух, по които Gaelectric работи на няколко места в цяла Европа,“ каза търговският директор на Gaelectric Джо О’Карол в изявление. „Очакваме с нетърпение да продължим нашата работа с властите в Северна Ирландия, с местните общности и с Европейската комисия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*