Швеция отваря мол за рециклирани стоки

Което има нужда от поправка - се ремонтира, а след това се продава в търговския център

Мол за рециклирани стоки отвори врати в Швеция. Той се намира на около 1,5 часа пък западно от центъра на Стокхолм. „ReTuna Aterbruksgalleria“, което ще рече ReTuna галерия за рециклиране, използва повторно или обновява вещи, предлагайки за продан след това. Така търговският център предлага щадящо климата решение за обзавеждане.

В ReTuna хората могат да донесат свои вещи, които си заслужават повторното използване или рециклиране. Специален екип приема донесените предмети, които след това се поправят, ако е нужно, потягат се, ремонтират се или се преобразуват в нещо друго, което е полезно. После те се продават в мола. Стоките са предлагат в магазинчетата в мола въз основа на собствените бизнес-планове на всяко от тях. Вътре в мола има 14 магазина – наред с ресторант, предлагащ биологични храни.

Целта на този креативен търговски център е да изследва нов начин на пазаруване, който да води до значително по-малко увреждане на околната среда. Всички обекти в търговския център трябва да работят по екологосъобразен начин. Ако трябва да купуват нови стоки – например кафе – то елементите трябва да са органични и щадящи климата. Според интернет страницата на мола, „устойчивостта не е в лишението или живеенето с по-малко – а е с използване на ресурсите, които вече имаме“.

Мениджърът на мола Анна Берстрьом казва, че хората отиват в мола, за да дарят свои стари мебели или дрехи например, а след това влизат в търговския център, за да намерят нови вещи – може би нова яке или пък нова лампа. След това се радват на хапване в органичния ресторант. Тя каза: „Когато излизате тук, трябва да почувствате, че сте направили нещо добро за околната среда.“

Така ReTuna се пределя като „може би първият в света търговски център, който се възползва от нещата, които се нуждаят от нови жилища“.

1 коментар

  1. Тоя мол, дето е на 90 км / час и половина от Стокхолм, скоростта извън градовете в Швеция е 60 – 70 км в час / , не е баш мол, щото е в нищото; Това ще да е обикновен народен занаятчийски битак със сарачи, обущари, шивачи и прочее.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*