Британската авто-индустрия съска срещу мерките за по-чист въздух

Правителството готви нови, по-крути мерки срещу замърсяващите коли

Британската авто-индустрия се обяви в защита на дизеловите автомобили миналата седмица, след като правителството на Острова обяви, че е готово с нов план за подобряване на качеството на въздуха. Наборът от крути мерки ще бъде въведен в Лондон и ще направи карането на най-замърсяващите видове автомобили нетърпимо скъпо за собствениците им.

Правителството ще обяви най-късно до 24 април новия си план за подобряване на качеството на въздуха. Той трябва да отговори на решението на Върховния съд от края на миналата година.

Кметът на Лондон Садик Хан обеща да се справи със замърсяващите превозни средства, за да направи британската столица „най-зеления град в света“. Това включва забрана на новите дизелови таксита от 2018 г. и въвеждане на редица нови налози за дизеловите автомобили. Мерките могат да бъдат копирани в градове из цялата страна. Според проучване на учени от Кралския колеж в Лондон, близо 9500 лондончани умират преждевременно всяка година в резултат на продължителното излагане на замърсяване на въздуха.

„Някои от последните доклади не павят разлика между … много по-чистите автомобили и превозните средства от миналото“, заяви Майк Хоус, шеф на Обществото на производителите и търговците на моторни превозни средства, по повод новите мерки.

Продажбите на дизелови автомобили във Великобритания са намалели с 1 на сто от началото на годината – на фона на ръст от 6% на авто-пазара като цяло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*