Соларна „екотопия“ предлага алтернатива на граничната стена на Тръмп

Hyperloop система ще осигурява междуградския транспорт

В отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да построи стена по протежение на границата между САЩ и Мексико една група от вбесени дизайнери предложи изцяло нова територия, наречена Otra Nation („Друга нация“), която да бъде отворена за граждани на Мексико и Съединените щати. Високотехнологичната екотопия е проектирана от MADE Collective (обединение на мексикански и американски дизайнери и инженери) и по своята същност е една нова страна, която се простира на 1200 мили през границата, захранвана от големи соларни паркове и е свързана чрез транспортна система Hyperloop.

Амбициозното предложение се нарича „споделена ко-нация“. Територията ще се простира върху близо 2000 км. земя и ще обхваща 20 км от всяка страна на границата. Така новата държава ще присъедини Тихуана, Ел Пасо и Сан Диего. Зоната ще се счита за неперсонифицирана територия, с независима местна власт и представители без право на глас. Жителите на Otra Nation ще запазят своето гражданство по рождение, но ще имат и нова идентичност чрез ID-микрочип, което ще им дава достъп до изцяло независими системи за здравеопазване и образование.

Планът предвижда Otra Nation да е устойчива общност, която си генерира енергия с помощта на 90 000 квадратни километра слънчеви панели. Те ще покриват потребностите на новата територия и ще осигуряват известен излишък. Водосборите и местните екосистеми от двете страни на сегашната граница също ще бъдат възстановени. Според плана, движението между градовете ще се осъществява чрез междуградска Hyperloop мрежа, така че транспортът ще е съвсем екологично чист. Що се отнася до икономическата структура, ще се насърчават фирмите, изградени на принципите на споделянето, но ще бъде забранена всяка фирма или услуга, която търси да „сведе до минимум човешката заетост чрез технологиите за автономни превозни средства и безпилотни системи“.

Според MADE Collective, проектът ще бъде фокусиран върху създаването и развитието на общности – в противовес на създаването на разделение. „През 19-ти век имахме граници, през 20-ти век строихме стени – но в следващия век ще свързваме нациите чрез създаване на общности, основани на споделените принципи на икономическата устойчивост, енергийната независимост и доверие, базирано на бществения договор“.

В интервю пред „The Verge“ членовете на колекцията MADE Collective признават, че е малко вероятно правителствата на САЩ и Мексико да приемат това предложение насериозно. Въпреки това те все още имат надежда, че идеята им може да намери подкрепа чрез референдум, така че – по думите на члена на колектива Марина Муньос – „ще може целият континент Америка да стане отново велик“.

Изображения: Otra Nation

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*