Дали женитбата на Toyota и Tesla не е „само началото“?

Наскоро производителят на електрически автомобили Tesla Motors обяви придобиването на завода на Toyota NUMMI е Калифорния, където ще произвежда своя Model S през 2012. От своя страна Toyota инвестира 50 милиона долара. Дали това не е нещо повече от една обикновена сделка, реторично пита Лиса Сибли от Cleantech Group в публикация, която загатва за една потенциална нова тенденция на пазара.

Много подробности около сделката Toyota-Tesla не са известни. Знае се все пак, че Tesla ще наеме отново една голяма част от работниците, които са работили в NUMMI и са загубили работата си, когато заводът беше затворен. Струва си да се каже и, че Tesla се подготвя за първично публично предлагане, надявайки се да набере около 100 милиона долара.

На пръв поглед всичко това са досадни подробности, които не ни касаят. Но нещата могат да се разгледат и в един друг контекст. Дали „женитбата“ между Toyota и Tesla не е едно партньорство – първото от цяла поредица, започваща сега? Компании като Toyota и Tesla обединяват своите умения и експертни знания в областта на електрическите превозни средства?

А може би този модел вече е факт. Неотдавна International Business Times публикува списък на сделки между автопроизводители за насърчаване на алтернативните горивни технологии, който започва още със стратегическия съюз на Ford с канадската Magna International за производство на електромобили – още през януари 2009.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*