Столицата на Монголия забранява нискокачествените въглища

Смогът идва главно от кварталите на бедни бивши скотовъдци, мигрирали в града

Монголия ще забрани горенето на нискокачествени въглища в своята столица Улан Батор през следващото десетилетие, обяви Министерството на околната среда и туризма. Решението е част от опитите на страната да ограничи токсичното атмосферно замърсяване.

Улан Батор е един от най-замърсените градове в света, а също и един от най-студените. Жителите му са бедни и горят дърва, въглища, а понякога дори боклук, за да се топлят, тъй като температурите спадат до под минус 40 градуса Целзий през зимата.

Бедните квартали „гер“, състоящи се от традиционните монголски палатки, се разрастват по края на града и генерират около 80 на сто от зимния смог в Улан Батор.

Парламентът на страната вече одобри план, който забранява горенето на въглища в централния бизнес-район на града от следващата година. Забраната ще се реализира „систематично, стъпка по стъпка“ от 2018 г. нататък. Ограничението по-късно ще обхване и кварталите гер. Те са обитавани предимно от бивши пастири, които са мигрирали към града. В тези области вредните за вдишване частици, известни като PM2.5, могат да достигнат нива доста над 1000 микрограма на кубичен метър през зимата – 40 пъти над максималната стойност, определена от Световната здравна организация.

По-рано граската управа в Улан Батор се стремеше да премества новодошлите жители от кварталите гер в нови апартаменти с достъп до топлофикационна мрежа. Сега правителството планира да свърже съществуващите домове към градските комунални услуги и да предоставя алтернативни методи за отопление.

Предвижда се организирането на изложение, което да покаже на хората какви технологии и възможности са достъпни за отопление, с които да занемят въглищата. Заедно с това градската управа мисли да субсидира електрически отоплителни тела.

1 коментар

  1. Живял съм там. Всъщност не горят дърва, а основно черни въглища. И температурите спадат до -55°, това е най-студената столица на земята. Направо не се диша там! И дима буквално ти разяжда гърлото. Те са на първи места в света по ракови заболявания и смъртност.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*