Лондон ще си произвежда електрически таксита

Целта е да се демонстира, че електромобилите са надеждно решение за масов транспорт

Емблематичнните черни автомобили, които служат за таксита в Лондон, скоро ще станат зелени. Лондонската такси-компания (London Taxi Company – LTC) обяви старта на нов завод за електрически превозни средства, който е на стойност 300 милиона лири. Заводът се намира близо до Ковънтри. Електрическите таксита, които ще произвежда, ще започнат да се продават в Лондон преди края на годината.

Новият завод е първият, специализиран в производството на електрически превозни средства. Той е и завод за серийно производство на автомобили в страната от повече от десетилетие насам.Очаква се заводът да създаде повече от 1000 нови работни места, включително за 300 инженери и 30 стажанти.

Програма за грантово подпомагане на закупуването на таксита от новия вид ще бъде въведена в Лондон, обяви Грег Кларк, държавен секретар по бизнес, енергийните и промишлените стратегии, при откриването на завода. Грантовата схема ще е на стойност 50 милиона лири. Тя ще подпомага водачита на таксита с до 7500 лири от цената на нова кола. Други 14 милиона лири финансиране ще бъдат осигурени за изграждане на мрежа от зарядни станции за зареждане на електромобилите.

Финансирането на програмата за безвъзмездна помощ идва от финансиране в размер на 290 млн. лири, обявени от правителството през есента за подпомафгане на нисковъглеродните превозни средства. Безвъзмездната помощ е на разположение за всички лицензирани таксиметрови шофьори, закупуващи нови, ултра-нискоемисийни коли за каране като такси.

„За да постигнем нашите нисковъглеродни цели, ние се нуждаем от електрически превозни средства“, каза Кларк. „След един век, в който двигателят с вътрешно горене бе господар по пътищата, сега трябва да убедим потребителите, че преминаването към електрически двигатели и други видове превозни средства с ниски емисии е както желано, така и постижимо. Електрическите превозни средства трябва да се разглеждат като надеждна възможност за масов превоз и аз не мога да се сетя за по-добра демонстрация на потенциала на технологията е от черните таксита на Лондон“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*