Глобяват англичаните за хвърляне на дребни боклучета наоколо

Искаме да сме първото поколение, което ще остави околната среда в по-добро състояние от това, в което сме я „намерили“, казват англичаните

В Англия пешеходци и шофьори, хванати да хвърлят дребни боклуци на произволни места, ще бъдат глобявани солено като част от нов набор от мерки за борба с отпадъците, обявени от правителството вчера. Целта му е да „остави в миналото“ просташкото мятане на дребни боклучета из обкръжаващата среда.

Кабинетът разработи първата си „Стратегия за боклука в Англия“ с цел да намали разходите за управление на отпадъците, които възлизат на 800 милиона лири годишно. Най-сериозните замърсители ще бъдат глобявани с по 150 лири. Собствениците на автомобили ще бъдат наказвани за изхвърялне на боклучета от колите, дори ако се докаже, че действието е извършено не от собственика, а от някой пътуващ в автомобила.

Стратегията включва и указания за градските съвети, с които да им помогне за подобряване на разпространението и информираността за обществените кошчета за отпадъци. Документът съдържа и препоръки за нарушителите, получили присъди за изхвърляне и замърсяване на околната среда.

Едновременно с това на градските съвети е наредено да не таксуват домакинствата за изхвърлянето на отпадъци от вещи тип „направи си сам“ на депата за отпадъци. Пак в същия документ се предвиждат и планове за по-добро обучение на учениците относно въздействието на замърсяването.

Нова експертна група, определена от правителството, ще разглежда по-нататъшните начини за намаляване на „най-тежките видове“ отпадъци, включително и пластмасови бутилки, кенове от напитки, фасове и опаковки за бързо хранене.

Мерките ще помогнат за изграждане на анти-отпадъчна култура в Англия, заяви главният секретар по околната среда Андреа Лийдсъм. Те имат за цел и да доведат и до намаляване на вредните въздействия от замърсяването в провинцията, дивата природа, моретата, градовете.

„Ние искаме да бъдем първото поколение, което ще остави след себе си околната среда в по-добро състояние от това, в което сме я „намерили“. Борбата с отпадъците е важна част от нашия стремеж да направим страната по-добро място за живеене и посещение“, каза Лийдсъм.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*