E.ON се вторачи в разработването на „хвърчила“ за вятърна енергия

Очаква се технологията да се докаже като по-ефективна от наземните турбини

E.ON разкри нови планове да инвестира в иновативни технологии за добиване на вятърна енергия чрез „хвърчила“. Целта на тези технологии е добиването на енергия от ветровете на голяма надморска височина.

Немската ютилити компания заяви, че ще инвестира в плановете си за разработване на демонстрационен проект в графство Майо, Ирландия, за да тества летящите си ветроенергийни системи, за които фирмата твърди, че „ще променят правилата на играта“.

„Хвърчилата“-ветрогенератори обикновено добиват енергия с помощта на неподвижно крило, подобно на платно, сравнимо с тези, които се използват за кайт-сърфинг. Те летят на височина около 450 метра. Движението им в небето задвижва генератори на земята, осигуряващи чиста енергия. Разрботчиците на технологии от този род твърдят, че хвърчилата и техните наземни генераторни системи могат да се окажат по-евтини и по-лесни за производство и поддръжка в сравнение с конвенционалните вятърни турбини, кулите за които представляват значителна част от разходите за инсталация.

„Хвърчилата“ могат да бъдат разположени наземно или сред океана (офшорно), дори и в по-дълбоки води – около страни като Португалия, Япония и САЩ, казва E.ON. В същото време за системите с хвърчила се твърди, че би трябвало да имат по-висок коефициент на ефективност в сравнение с конвенционалните вятърни турбини, тъй като могат да летят по-високо, където ветровете са по-силни.

Анонсът става факт, след като миналата година E.ON, заедно с Shell и Schlumberger, инвестира в шотландската новостартираща фирма Kite Power Systems, също разработваща „хвърчила“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*