Инвестициите в чиста енергия преживяха „тихо“ първото тримесечие

Налице е спад със 17 на сто спрямо същия период на миналата година

Инвестициите в чиста енергия възлизат на 53,6 млрд. долара за първото тримесечие на годината, сочат най-новите данни на Bloomberg New Energy Finance. Това се равнява на спад със 17 на сто в сравнение със същия период през 2016 г.

Цифрата е със седем процента по-ниска в сравнение с последното тримесечие на миналата година, показват данните. „Тихият“ старт на 2017 се дължи, отчасти, на спад на сектора на пазарите в САЩ и Китай.

В САЩ инвестициите бележат намаление, на годишна база, с 24 на сто. Те възлизат на 9,4 милиарда долара през първото тримесечие на 2017 г. В Китай инвестициите са намалели с 11 на сто до 17.2 млрд. долара за същия период.

Другаде по света пък е налице растеж. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници в Германия се радват на 96 на сто увеличение спрямо същия период на година – до 3 млрд. долара, а Франция е фаворит с цели 145 на сто увеличение – до $ 1,1 млрд.

Данните на BNEF разкриват, че офшорните вятърни проекти са секторът, преживял най-голям спад: от висока точка – 11,5 млрд. долара глобални инвестиции в офшорни вятърни проекти през първото тримесечие на 2016 г. вложенията са спаднали с 60 на сто до $4,6 млрд. през първото тримесечие на 2017.

Цялостното намаление на глобалните инвестиции се дължи не толкова на намаляване на инвестиционната активност, а по-скоро на спадането на цените на технологиите, посочват от BNEF. 2017 година очевидно започва да следва инвестиционните тенденции, наблюдавани през миналата година, когато рекордните нива новодобавен капацитет възобновяема енергия станаха факт въпреки намаляването на абсолютната стойност на инвестициите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*