VW готви електрически „кросоувър“ за конкурент на Tesla Model X

Новата кола ще има функции за безпилотно шофиране

VW се готви да представи нов електрически автомобил в своето порфтолио като част от амбицията си да се превърне в лидер в производството на електромобили през следващото десетилетие. Моделът ще е „кросоувър“ – ще включва елементи на SUV и купе – и се очаква да конкурира Tesla Model X.

Присъстващите на автомобилното изложение в Шанхай следващата седмица ще могат първи да видят новата концептуална кола. Подобно на другите електрически превозни средства в сегмента, „многоцелевата нулевоемосийна“ кола ще включва и технологии за безпилотно шофиране, черпейки данни от лазерни скенери, ултразвукови и радарни сензори и камери.

Засега няма данни за планирания пробег на новото електрическо возило. За да се конкурира с Tesla Model X, то ще трябва да е способно да изминава най-малко 450 км. с едно зареждане.

„Volkswagen си е поставила ясно дефинирана цел за напредък в областта на електрическите транспортни средства, изхождайки от състоянието на новоразвиващ се пазар до достигането на широкомащабно серийно производство до средата на следващото десетилетие…“, заявиха от компанията в изявление. „Концептуалният автомобил, който сега прави своя дебют в Шанхай, илюстрира колко многостранни ще са тези бъдещи електрически модели на Volkswagen през 2020 г.“

Компанията работи усилено за „измиването“ на своя проблематичен имидж след мега-скандала с емисиите на дизеловите автомобили, при който беше установено наличието на „коригиращи устройства“, предназначени да мамят тестовете за вредни излъчвания. Сега компанията е решена да промени облика си и да се затвърди като производител на автомобили на бъдещето, с нулеви емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*