Калифорнийското слънце доведе до отрицателни цени на електричеството

Ръстът на фотоволтаичните инсталации в щата доведе до наличието на почти 14GW соларен капацитет в края на миналата година

Успехът на соларните системи за добив на енергия в Калифорния изпрати цените на електроенергията в негативната зона. Това стана на 11 март, когато местните соларни мощности са генерирали близо 40 на сто от нетната мрежова енергия, произведена в интервала от 11 до 14 часа. Данните бяха обявени от Калифорнийския независим мрежов оператор CAISO.

Количеството слънчева енергия в Калифорния е нараснало толкова много през последната година, че от време на време отвежда цените на енергийната борса на CAISO много ниско, а понякога дори в отрицателната зона – обчайно по време на дневните часове в края на зимата и началото на пролетта.

Комбинацията от по-дълги дни и по-ниско общо потребление на електрическа енергия в този период е допринесла за високия дял на соларната фотоволтаична енергия, според американската енергийно-информционна администрация.

„Впоследствие цените на енергията,… бяха значително по-ниски през март в сравнение с други периоди от годината, както и дори в сравнение с март миналата година“, обясни агенцията. „Отрицателните цени обикновено се получават, когато генераторите с висок разход за спиране или рестартиране трябва да се конкурират с други генератори, за да се избегне функционирането под минималните параметри на оборудването или пълно спиране“.

Като цяло соларният капацитет в Калифорния – в това число и ютилити-инсталациите, и малките, домашни системи – бележат силен растеж през последните десет години. Те са се увеличили от по-малко от 1GW през 2007 г. до почти 14GW в края на миналата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*