Изложба „Боклукът в раницата“ споделя съкровени моменти от почистванията на планините

Голямото предизвикателство е да се постараем да консумираме продукти с по-малко опаковки

Екологично сдружение „За Земята“ покани любителите на природата на официалното откриване на уникалната фото-изложба „Боклукът в раницата“, което ще се състои на 18 април (вторник) от 16ч. в градинката пред Народния театър. Мястото ще приюти – от 17 април до 2 май – галерия с 32 архивни кадъра, които ще покажат интересни моменти и участници от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“ – за почистването на планините. Откритата изложба ще съдържа снимки от далечната 1999 година, когато започва първото високопланинско почистване на сдруженито, до последното през изминалата 2016 г.

В експозицията ще бъдат показани кадри, изпълнени с емоции, енергия, огромни чували и чист въздух – неизменната част от акциите всяко лято. Желаещите да я посетят ще се запознаят и с идеи за стъпки от “Боклукът в раницата” до “Без боклук”.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България – Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. Хората в снимките се променят, всяка година се включват и нови. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за чистенето. И боклукът се променя – консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата – красива, цветна, могъща и надяваме се – все по-чиста!

Идеята на дългогодишната кампания „Боклукът в раницата“ е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, обясняват организаторите. Още по-голямото предизвикателство е да се постараем да консумираме продукти с по-малко опаковки, или да опаковаме в съдове за многократна употреба.

Кампанията на „За Земята“ получи специална награда на Годишните награди на биоразнообразието 2016 в категория „Най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазване на биоразнообразието“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*