Шанхай планира 100 хектара вертикална ферма

Зелените кули ще се вписват леко сред стъклените небостъргачи на града

Международната архитектурна фирма Сасаки разкри плановете си за грандиозна 100 хектара градска ферма, разположена сред извисяващите сер небостъргачи на Шанхай. Проектът за мега-земеделска лаборатория ще покрива потребностите от храна на почти 24 милиона души, като същевременно служи като център за иновации, взаимодействие и образование в света на градското земеделие.

Градски земеделски квартал „Сънкяо“ ще се състои от вертикални ферми, които ще се вписват леко сред множеството кули на града, добавяйки приятна зеленина сред високите силуети в лъскави обвивки от метал и стъкло, формиращи градския пейзаж. В град като Шанхай, където цените на недвижимите имоти площите в големи вертикални сграда по-достъпни, оформянето на градскаа ферма разчита на няколко отделни сгради, които ще имат различни платформи за отглеждане като например водораслови ферми, оранжерии, плаващи парници и дори библиотеки за семена. Проектът включва няколко различни метода за отглеждане, включително хидропонно и аквапонно.

Устройственият план за вертикалната ферма има за цел развитието на мащабно производство на храни, както и образование. „Сънкяо“ ще се фокусира върху устойчивото селско стопанство като ключов елемент за растежа на градовете. „Този подход активно подкрепя една по-устойчива хранителна верига, като повишава качеството на живот в града чрез програма за ресторанти, пазари, кулинарни академии, както и „намери си сам“ преживявяния,“ обясняват от Сасаки. „Тъй като градовете продължават да се разширяват, ние трябва да продължим да предизвикване дихотомията между градско и селско“.

Посетителите на комплекса ще могат да обикалят из оранжериите, както и прилежащите към тях научен музей и аквапонни системи, за да се запознаят с различните технологии за градско земеделие. Това може да им помогне да се научат да отглеждат своята храна сами и да живеят по-здравословно. Заедно с твоа във фермата ще се провеждат семейни и приятелски събития и семинари за обучение на децата за различни селскостопански техники.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*