Учени: имаме 10 години, за да спасим Земята

Възобновяемата енергия е част от решението на трудната задача

Бързо и неумолимо изтича времето, с което човекът разполага, за да спаси Земята от катастрофалните последици от изменението на климата, предупредиха учени. Международен екип от осем изследователи обяви, че човечеството има само 10 години, за да спаси планетата си. Добрата новина в тази мрачна прогноза е, че е налице модел за балансиране емисиите на въглероден диоксид чрез „въглеродоуловители“ като например горите – и това може да попречи температурата на планетата да се увеличи с повече от 1,5 градуса Целзий – ниво, считано за безопасно за живота на Земята такъв, какъвто го познаваме.

Ако светът наистина възнамерява да се придържа към Парижкото споразумение за климата, следващото десетилетие ще бъде от решаващо значение, казват учените. Според тях, има два начина за намаляване на въглеродните емисии: чрез намаляване на емисиите, които ние, хората, произвеждаме, и чрез улавяне на въглерода от атмосферата чрез въглеродоуловители като горите. Най-добре е обаче да се предприемат действия и в двете посоки, казват изследователите. Те очертаха своя план в изданието Nature Communications.

Учените са изследвали въглеродните емисии от горенето на изкопаеми горива, селското стопанство, производството на храни, както и земеползването, обяснява Брайън Уолш, консултант на Световната банка и научен ръководител на проучването, реализирано при австралийския Международен институт за приложни системни анализи (IIASA). Изследвани са и природните екосистеми, улавящи въглеродните емисии, за да се разбере откъде идват те и къде отиват.

Ето препоръката в резултат на проучването: хората трябва да намалят използването на изкопаеми горива до степен, при която това потребление е под 25 на сто от световните енергийни доставки – това трябва да се случи в срок до 2100 г. В момента въпросният дял е 95%. Хората трябва да намалят обезлесяването, за да постигнат намаление с 42 процента на емисиите до 2100 година.

Възобновяемата енергия е част от решението на тази задача. Изследователите са проучили четири сценария за развитие на енергетиката в бъдеще. Вариантът с висок дял на възобновяемите източници предвижда енергията от възобновяеми източници да се увеличава с 5 процента годишно – при това положение пикът на емисиите ще бъде достигнат през 2022 г. Дори и при този сценарий обаче ще се стигне до повишаване на температурата с 2,5 градуса Целзий, което е крайно недостатъчно. Затова е необходимо да се използват всички възможни подходи за намаляване на емисиите.

1 коментар

  1. АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА РИСКА И УЯЗВИМОСТТА НА СЕКТОРИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ОТ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ( имаме 10 години за да …)-прочети информирай се за този анализ :

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*