Бамбукова къща използва подпочвените води за естествено охлаждане

Керамика обгръща външните стени и покрива на дома

Този експериментален бамбуков дом е още един предвестник на устойчивия растеж в Китай. Базираното в Милано Studio Cardenas е проектирало енергийно ефективната „Бамбукова къща“, един дом с минимален въглероден отпечатък и конструкция, вдъхновена от Фенг Шуй. Тя се намира в международната бамбукова комуна Лонгкан в Жейянг. Енергоспоестяващият дом използва наличните местни естествени материали, за да създаде икономически ефективна сграда, която значително намалява консумацията на енергия.

Архитектите са построили къщата основно от бамбук – възобновяем материал, който расте в изобилие в района Баокси. „За структурата на енергийно ефективната „Бамбукова къща“ изследвахме няколко наична за изграждане чрез използване на бамбук като строителен материал“, пише студиото. „Устойчивостта за нас е не само в използването на естествени материали като бамбука, но и в изработването на подходящи решения за конструкцията“. За тази цел архитектите са разработили модулна „система за индустриализирано бамбуково стоителство“, с прецизна геометрия и олекотени алуминиеви връзки, които позволяват лесно разширяване, демонтаж и транспорт.

Опирайки се на китайския контекст, архитектите са приложили прилагат принципите на Фенг Шуй за разпределението. То е формирано от девет квадрата на всеки етаж. Вътрешността е предимно с отворен план и минимум разделителни стени, за да позволи на положителна енергия (Ки) и естествената вентилация да преминават свободно в дома. Модулната конструкция от бамбук седи върху фундамент от трамбована земя, където се помещава техническото помещение. Китайски керамични плочки обвиват външната страна, а теракотени глинени повърхности формират покрива.

За да се намали потреблението на енергия ефективната „Бамбукова къща“ използва подпочвените води за охлаждане. Чрез термопомпа геотермалната енергия се впряга целогодишно – за вътрешно отопление и охлаждане. Тъй като тази система се възползва от естествено стабилизираните температурите на Земята, тя е с най-малко 25 на сто по-висока енергийна ефективност в сравнение с конвенционалните системи от този вид.

   

Снимки: Studio Cardenas

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*