Предлагат на лондончани пари, за да намалят пластмасовите боклуци?

препоръчват градът да има чешми за наливна вода

Кметът на Лондон трябва да помисли и да предложи на жителите на града безплатно наливане на вода вода и схеми за връщане на пластмасовите бутилки, за да се бори с „безконтролния“ проблем с пластмасовите отпадъци, според градския съвет н британската столица. В доклад на комисията по околна среда при градския съвет се казва, че е необходимо по-сериозно насърчаване на рециклирането на пластмасите, особено на бутилките от напитки. Документът стъпва на данни, според които лондончани консумират най-много бутилирана – в пластмасови шишета, разбира се – вода от всички в Англия.

Пластмасовите бутилки представлява около 10 процента от отпадъците, попадащи в Темза, сочи още докладът.

Депозитната схема за платмасови бутилки в Германия е посочена като едно от добрите решения на проблема. В Германия 99 процента от пластмасовите шишета се рециклират.

Кметът на Лондон Садик Хан може да помисли да предложи на лондончани връщане на бутилките срещу парични стимули. Това може да стане и с машини за изкупувне на пластмасови бутилки в супермаркетите и на други възлови места.

Предлагането на безплатна чешмяна вода из града е друга мярка, която градският съвет предлага. Чешми може да има на всички ключови места в града, както и по спирките на транспортната мрежа. Така хората ще могат да си наливат вода в собствени шишета. Това ще намали купуването на бутилирана вода.

Наливна безплатна вода могат да предлагат и някои бизнес-организации, партньори на общината. Разрботването на софтуерно приложение, което помага на потребителите да намерят местата, където могат да си налеят такава вода, би помогнало значително, смята градският съвет.

Междувременно комитетът предупреждава, че не бива да се предвиждат мерки, които биха могли да насърчат потребителите да пият повече подсладени напитки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*