Къща-градина отглежда достатъчно храна за три поколения от едно семейство

Разпределението на интериора е замислено така, че да намалява нуждата от охлаждане в знойните летни месеци

Тази постройка, наречена „Къща Бин“, може да отглежда достатъчно храна за изхранването на три поколения от едно голямо семейство. Архитектите, проектирали къщата-градина, били натоварени със задачата да създадат уютен дом с много зеленина на всяко ниво, на което те отговорили с пищен дизайн, който балансира общите семейни пространства с дискретни индивидуални пространства и много градинска зеленина – всичко това втъкнато насред оживен квартал. Майсторите са добре известното виетнамско студио Vo Trong Nhia Architects.

Бетонният дом, който се намира насред квартал с висока плътност в града Хо Ши Мин, предтавлява голямо пространство, което помещава семейство с три поколения. Наред с гъстотата допълнително предизвикателство е и фактът, че много гъсто населените градове в Виетнам проявяват склонност да унищожават естествените тропически зелени пространства, за да отговори на нуждите от жилища за населението. Като част от серията „Къщи за дърветата“ на архитектите, Vo Trong са замислили „Къща Бин“ като средство за свързване на семейното пространство с природата, създавайки същинска джунгла вътре в дома.

Домът е изграден на няколко нива, подредени едно над друго, с тучни зелени пространства на всеки етаж. Големите плъзгащи се стъклени врати позволяват естествена светлина да озарява целия дом. Стъклени прегради помагат за създаването на едно отворено пространство във вътрешното ядро на дома, където членовете на семейството могат лесно да взаимодействат помежду си, бидейни в различните стаи.

Домът е изпълнен със зелени растения и големи дървета. Те леко засенчват вътрешните пространства, осигурявайки приятна и равномерна температура в целия дом. Освен това зелените площи, много от които са разположени вертикално, предлагат гъвкави възможности за отглеждане на зеленчуци и плодове.

За намаляване на потреблението на енергия обслужващите зони, включително кухнята, баните, стълбите и коридорите, са разположени в западната част на дома. Тази стратегия предпазва общите семейни зони от прекомерно затопляне. Това намалява нуждата от охлаждане на дома по време на горещите летни месеци. Заедно с многото зеленина и гъвкавото оформление, използването на устойчиви материали като естествен камък и дърво допринасят допълнително за приятния микроклимат в дома.

  

Снимки: Хироюки Оки, Куанг Дам

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*