Пещерна къща в Кордоба се радва на термален комфорт

Полиран бетон свързва естественото и сътвореното от човешка ръка

Тази „Пещерна къща“ се намира в Кордоба, Испания, и не случайно се казва така. Проектирана от UMMO Estudio, тя наистина е част от скалата. Въпреки това домът е модерен, с открито оформление, светла кухня и красива баня.

Майсторски втъкната в канарите в подножието на Сиера Морена, домът се издава от бялата си мазилка и осигурява уют, какъвто другаде няма. Неговата естествено неравна предна морава заслужава специално внимание – тя предоставя на обиттелите просторен „открит салон“.

Къщата има множество входове към вътрешността. Вътре тя съчетава всичките си области в едно просторно, свободно оформление. Леглото с балдахин, разположено близо до всекидневна стая, звучи като мечта.

Кухненската платформа се възползва от интериорната архитектура и обзавеждането, за да бъде отделно от останалата част от къщата. Банята е дискретно разположена между скалата и изградената от човешки ръце част от къщата.

Благодарение на влиняването си в скалата домът се радва на термален комфорт – естествена хладина в топлото време и защита от студа в зимните месеци.

Полираният бетон се казвоказва красив посредник между девствено-белите стени, зидани за къщата, и неправилните форми на скалата с нейните типични за пясъчника нюанси.

 

Снимки: Дейвид Вико

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*