Изменението на климата измества цели реки

Причината е в затоплянето на планетата, породено от човешката дейност

Водите от топящите се ледове на Каскавус внезапно са си намерили съвсем нов път през май миналата година. Снимка: Джим Бест

Една голяма река внезапно и много неочаквано е променила посоката си и това е резултат от изменението на климата на Земята. Реката Слимс в отдалечената терирория Юкон в Канада е намерила ново корито, установили са учени по време на изследователско пътуване из Юкон. Това е първият документиран случай, в ново време, на явление, известно сред изследователите като „речно пиратство“ – състояние, при което една голяма река внезапно се слива с друга. Новото изследване бе публикувано в списание Nature Geoscience тази седмица.

От векове река Слимс тече на север, пренасяйки вода от стопените ледове на огромния ледник Каскавулс към Берингово море. Това не е малка река. Тя се разгръща на 150 метра в най-широката си точка.

Необичайно горещата пролет миналата година обаче е причинила интензивно топене на ледника. В крайна сметка водите на реката са прорязали нов канал – през леда, към река Алсек. Тя тече на юг и се влива в Тихия океан. Там, където двете реки са сравними по размер, река Слимс е намаляла и едва „църцори“, докато реката Алсек е станала около 60-70 пъти по-голяма.

Алсек е „откраднала“ водите на Слимс, казват учените.

Първият регистриран случай на „речно пиратство“ в съвременната ера показва колко бързо изменението на климата променя естествената топография. Още по-тревожно за учените в случя е това, че феноменът, за който те са очаквали да се случи в продължение на стотици години, се е реализирал в рамките на няколко дена. Освен това те не очакват реката да се върне обратно в досегашното си корито. Кражбата на водите „вероятно ще е за постоянно“, твърдят те.

„Ние бяхме доста шокирани. Нямахме никаква представа какво има там“, казва професор Дан Шугар, главният автор на доклада, геолог от Университета Такома във Вашингтон. „Ден след ден виждахме, че нивото на водата пада“.

„Отидохме в района с намерение да продължим измерванията на реката Слимс, но установихме, че тя е кажи-речи пресъхнала,“ разказва друг учен от екипа – Джеймс Бест, геолог от Университета в Илинойс. „Делтата, по която някога плавахме с малка лодка, сега беше упчина прах. От гледна точка на промените в ландшафта това беше невероятно драматично“.

В документа се посочва, че причина за внезапната промяна е изменението на климата. Само за петдесет години ледникът Каскавулс е отстъпил със 700 метра. Миналата година този процент се е увеличил драстично заради необичайно топлото време.

Феноменът може да има значителни последици за райони като Хималаите, Андите и Аляска, тъй като глобалното затопляне продължава и ледниците продължават да се оттеглят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*