Вятърна ферма в Шотландия ще финансира 500 социални жилища

Начинанието е резултат от партньорство на две организации за социално полезни дейности

Шотландската асоциация за жилищно строителство в Бъруикшир иска да улови вятъра, за да подпомогне своята мисия да прави домове за социално слаби. С пускането на нова вятърна централа и продажбата на тока от нея благотворителната организация се надява да генерира достатъчно приходи, за да построи 500 социални жилища през следващите 25 години. Наречена „Рибарската тройка“, ветро-централата ще е с мощност 7,5 мегавата и ще се намира при Хопригшийлдс.

Ветро-паркът ще съвместно начинание на BHA и благотворителната организация Community Energy Scotland. Приходите от проекта за втората организация ще й позволят да помага на общностите в Шотландия да развиват собствени инициативи за възобновяема енергия.

„Идеята за вятърната ферма дойде, когато в BHA осъзнахме, че трябва да бъдем иновативни, за да решим дилемата как да продължим да строим нови социални жилища, които са толкова силно необходими в нашата област в момент, когато финансирането на нови достъпни жилища по традиционните канали е в упадък“, заяви Хелън Форсайт, главен изпълнителен директор на BHA. „Вятърната ферма ще осигури на BHA надежден и предвидим източник на доходи с ниска поддръжка. Това ще ни позволи да изградим постоянен поток от нови достъпни жилища в момент, когато подобни услуги често се прекратяват“.

Николас Губинс, главен изпълнителен директор на CES, казва, че енергийната система на Обединеното кралство се изменя, но с промените идват и нови възможности. „Ние искаме да сме сигурни, че общностите ще бъдат на преден план предвид възможностите, които промяната ще създаде – за нови, нисковъглеродни енергийни проекти“, добави той.

1 коментар

  1. Оригинално. Ще скубят хората със скъпа енергия за да строят социални жилища.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*