Откриха ново пластмасово „петно“ в Арктическия океан

Боклуците ще се озоват в хранителната верига на животни, които и без друго са вече застрашени

Голямото тихоокеанско пластмасово „петно“ не е единственото място, където се събират хиляди тонове пластмасови отпадъци в световните океани. Международен екип от учени от 12 институции от осем страни наскоро откри ново „петно“ от боклук в Гренландия и Баренцово море северно от Норвегия. Между 100 и 1 200 тона пластмаса са концентрирани в „петното“. Отпадъците заплашват дивата природа, която и без друго вече страда от изменението на климата.

Фондацията „Тара Експедиции“ е търсела пластмаса из Арктическия океан, когато екипът се натъкнал на голямото пластмасово струпване в Арктика. Учените са посетили 42 обекта. При над една трета от местата не е имало каквито и да е пластмаси. След това обаче изследователите открили пластмасовите струпвания в арктическите води над Норвегия. „Петното“ от боклук е по-малко от тези в Тихия океан или Средиземно море, но изследователите казват, че изобщо не са очаквали да намерят толкова много боклук в тази част на Арктика, която досега е смятана за „девствена“.

„Ние не очаквахме да открием високи концентрации на пластмаси там, толкова далеч от населените места и големите източници на пластмасово замърсяване“, коментира Андрес Кодар от Университета в Кадис в Испания, пред The Vеrge. Той е водещият автор на проучването, публикувано онлайн в списанието Science Advances.

Откъде идва боклукът? Европа и източното крайбрежие на Америка са вероятните източници, смятат изследователите. Съавторът на изследването Ерик ван Сибил, който по време на експедицията е бил част от Imperial College London, а сега работи в холандския университет в Утрехт, казва: „Ако пластмасова бутилка или найлонова торба попадне в Атлантическия океан от Европа или Източното крайбрежие на САЩ, има голяма вероятност тя да се озове в Арктика. Проблемът с пластмасата, специално в Арктика, е, че тя ще попадне в хранителната верига на животните, които и без друго са вече много застрашени – те се борят да оцелеят предвид променящия се климат.“

Снимки: Анна Дениауд, Tara Expeditions Foundation

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*