„Светлинни оръдия“ вкарват дневна светлина дълбоко в хай-тек еко-град в Китай

Покривите на сградите имат „очи“, които осигуряват светлина в интериорите

Гигантски „светлинни оръдия“ изпълват с естествена светлина дълбините на нов високотехнологичен „еко-град“ в Китай. NBBJ са проектирали изложбения център „Екотех остров Нанджин“ като инкубатор за иновативни технологии и екологични компании. За да подпомогне устойчивостта на проекта, екипът по проектирането е включил редица екологични функции като зелени покриви, системи за задържане на дъждовната вода, естествена вентилация, динамични фасади и геотермална климатизация.

Еко-тех паркът в Нанджин ще включва изложбена зала, изследователски офиси и жилищни сгради, предвижда проектът. Изложбеният център ще приветства посетителите с наближаването им към острова откъм центъра на Нанджин. Горните части на покривите на сградите ще имат „очи“, които вкарват естествената светлина вътре в интериорните пространства. Комплексът ще се състои от осем петоъгълни офис-сгради с големи вътрешни дворове.

Архитектите са провели специализирани светлинни проучвания, за да намерят оптималните стратегии за осигуряване на дневна светлина и засенчване в различните часове от деня и годината. Светлината ще се разпространява от конусовидната геометрия на „светлинните оръдия“ навътре във вътрешните пространства, докато надвесите ще функционират като пасивни соларни системи за засенчване.

Изложбеният център е първата структура, която ще бъде построена на острова. Той вече се радва на награда за най-добър футуристичен архитектурен проект в Китай.

 
Снимки: Теренс Жанг, Пол Дингман

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*