Два летящи автомобила дебютираха на френската Ривиера

Водачите ще трябва да имат и шофьорска, и пилотска "книжка"

Летящите автомобили може да изглеждат като нещо, извадено от научнофантастичните филми, но все по-често ставаме свидетели на появата им в реалността. В четвъртък на френската Ривиера дефилираха два нови модела летящи коли по време на събитие, представящо „суперавтомобилите“ в Монако. Една холандска и една словашка компания представиха своите проекти сред многобройните предложения на шоуто, предназначено за луксозни автомобили.

Базираната в Братислава Aeromobil е изработила „ново поколение“ летателно средство, наречено на самата фирма, която го прави. „От днес предприемаме резервации за доставки, очаквани през 2020 г., след като процесът по (регулаторно) одобрение бъде завършен“, заяви говорителят на словашката фирма Стефан Вадоски пред АФП.

Аеромобилът на словаците е дълъг шест метра и с размах от девет метра, е нормална четириколесна кола, която може да разгърне витлата си, за да се превърне в самолет, способен да вози двама пътници с круизна скорост от 260 км/ч на разстояние до 750 километра. Цената? Между 1,2 и 1,5 милиона евро, в зависимост от избраните варианти.

Холандският модел пък се нарича Pal-V Liberty и е рожба на Робърт Дингемансе, чиято компания се намира близо до Бреда в южната част на Холандия. Неговата кола-самолет е с дължина четири метра и доставките й ще започнат още през следващата година, след като официалните разрешителни бъдат осигурени. Компанията вече приема поръчки за превозно средство.

Возилото ще струва между 299 000 и 499 000 евро. Холандската летяща кола е всъщност жирокоптер с три колела и прибиращ се ротор. Тя може да вози двама души с круизна скорост от 160 км/ч на разстояние 400-500 километра. Летящата кола е „една от най-безопасните летателни машини на планетата“, която може да лети „независимо от климатичните условия“, кълнат се нейните дизайнери.

Мераклиите да се возят в Aeromobil или Pal-V Liberty ще трябва да имат както свидетелство за правоуправление на МПС, така и квалификация за пилот.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*