Съдът: съседите на инсинератора за боклук в София нямат право да се оплакват

Инсталацията за горене на отпадъци ще се намира в център на София, зад Централна ЖП гара

Съседите на бъдещия инсинератор за отпадъци в центъра на София нямат право да обжалват въпроси, свързани с качеството на въздуха в града. Това е решението на съда, взето вчера, 20 април, 2017 г., от съдията от Административен съд София град Диляна Николова. Николова е прекратила частично производството по жалба на жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план (ПУП) на район „Сердика“, именно в обществено значимата част относно територията, в която се планира инсталация за горене на отпадъци на метри от техните домове. За решението съобщиха самите граждани, завели дела във връзка с инсталацията, и еколози от сдружението „За Земята“, в съвместно прессъобщение.

Въпреки че имотът на един от жалбоподателите Николай Петков, граничи с площадката на ТЕЦ София, му бе признат само частичен интерес, но не и спрямо инсталацията за изгаряне на отпадъци.

В противоречие с всички установени правни норми и съдебната практика по ЗУТ (Закон за устройство на територията), правата на Николай Петков като собственик, съответно правния му интерес от обжалване, бяха определени не въз основа на сега действащия ПУП на район „Сердика“, а въз основа на планираното бъдещо изменение на подробния устройствен план.

Друг от жалбоподателите  – Веселин Кирев, чиято жалба е изцяло отхвърлена, коментира: „ Аз обжалвах като гражданин на София, но уви, съдът в този случай има твърдата практика да отхвърля жалбите на граждани, поради липса на правен интерес именно, защото не притежават имот, граничещ с този, в който се извършват промени. Това се прави именно заради интереси, различни от обществените. Изключително важно е да бъде променен ЗУТ, така че и там да залегне универсалното право на гражданите да обжалват казуси, които касаят целия град и ще оказват дългосрочно въздействие за цялата му територия. Инсталацията ще е на площадката на ТЕЦ-София, но замърсеният въздух ще се диша от всички софиянци.”

България на 3 пъти е предупреждавана от комитета на Орхуската конвенция, че решенията на съда, ограничаващи правата на гражданите да обжалват решения, касаещи устройството на територията, нарушават Конвенцията, но това не трогва българските магистрати. Конвенцията изрично дава правото на обществеността да се включи на следващ етап в процедурата (в случая приемане на Подробен устройствен план – ПУП), за да има достъп до правосъдие с признат правен интерес.

В края на заседанието и въпреки че не е приключилото делото в цялост, наетият от Столична община външен адвокат, въпреки наличието на цял юридически отдел на щат, Цветелина Сачанска подаде срещу жалбоподателя искане за адвокатски хонорар от 1500 лв. С тази прекомерна и непосилна за обикновения гражданин сума Столична община показва, че може да действа наказателно към всеки един софиянец, дръзнал да отстоява своя законен интерес“.

Инсталацията за горене на отпадъци ще се намира в център на София, зад Централна ЖП гара – в квартала, станал известен като „ТЕЦ-София“. Проектът ще струва 260 милиона лева. Той ще се реализира с европейско финансиране по оперативна програма „Околна среда.

Заводът за добиване на енергия от отпадъци добавя към въздуха в столицата по още 13 тона фини прахови частици всяка година. Изгарянето на отпадъците ще внесе и други замърсители на въздуха като например тежки метали, кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани.

Преди две седмици, на 5 април, Европейската комисия осъди България в съда на ЕО заради неизпълнение на задълженията по прилагане на законодателството на ЕС по отношение замърсяването на въздуха. Присъдата е заради систематично и постоянно нарушаване на пределните норми за замърсяване на въздуха. Нарушението на страната ни обхваща всички региони в страната, включително Софийската агломерация. Делото на ЕК срещу България относно мръсния въздух бе заведено на 14 септември 2015 г.

Очаква се в края на месеца Столичният общински съвет да гласува нова програма за чистотата на въздуха в София. Тя бе публикувана за общетвено обсъждане в началото на февруари 2017 г., въпреки че обхвтът й е от 2015 до 2020 година. За дискусии по програмта бяха поканени граждани, неправителствени организации и бизнес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*