US съдия осъди осъди Volkswagen на три години пробация и надзор

Поведението на фирмата представлява целенасочена, съзнателна измама

Федерален съдия в Детройт в петък присъди на Volkswagen AG тригодишна пробация и независим надзор заради скандала за дизеловите емисии на германския автомобилен производител. Решението е част от споразумението за 4.3 млрд. долара, обявено през януари. Споразумението сега предвижда „пробация на организацията“, при която компанията ще бъде контролирана от независим наблюдател.

„Това е случай на умишлена и масова измама“, каза окръжният съдия в САЩ Шон Кокс при одобряването на споразумението, което изисква автомобилната компания да извърши и значителни реформи в работата си.

След като прие споразумението, постигнато между VW и правителството на САЩ, съдията Кокс отхвърли отделни искове на адвокати, представляващи индивидуални клиенти на VW, за връщане на парите им.

Скандалът с дизеловите емисии започна през септември 2015 г. Тогава се разбра, че автомобилният производител Volkswagen е инсталирал устройства и софтуер, които мамят тестовете за вредни емисии, у голям брой от своите дизелови коли. Само в САЩ техният брой е над 550 хиляди. Измамата е действала около шест години. През март немсият автомобилен производител се призна за виновен за измама, възпрепятстване на правосъдието и фалшифициране на изявления.

Компанията се съгласи да издължи 25 милиарда долара, за да отговори на претенциите на собственици на превозни средства от схемата за измами, регулаторите по околната среда, отделните щати и автомобилните дилъри.

Независимо от споразумението срещу няколко висши мениджъри от авто-производителя са повдигнати обвинения, свързани с участие в измамната схема. Съдебни дела вървят както в САЩ, така и в Германия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*