Горивна клетка в джоба – това скоро ще е реалност

Новостартираща фирма на име Point Source Power е изобретила икономична горивна клетка, която е компактна и лесна за носене в джоба, борави с всякакво гориво и е отлично решение за развиващите се страни. Тази, която се вижда на снимката, е изградена от кутийка от бонбони за освежаване на дъха, и може да генерира няколко вата.

Ако потребителят има нужда от енергия, с такава горивна клетка той може да я добие лесно: достатъчно е да сложи някакъв вид биомаса в кутията, да я затвори и да я сложи на печката или в огнището. При загряването си биомасата генерира газове, които впоследствие се превръщат в енергия посредством тънка керамична мембрана, разположена вътре в кутията.

Кутията може да се напълни с каквото има под ръка – дървесни стърготини, въглени, животински тор. Малките кутии естествено генерират малко енергия, но могат да се произведат и по-големи, които да побират повече биомаса. Естествено, с още по-големи кутии може да се генерира енергия, измервана в киловати, като се използва съвсем същата технология.

Моделът всъщност е прототипен. Компанията-създател на устройството се надява да успее да го тества тази година в Кения. Изглежда, че технологията е перспективна, след като фирмата е успяла да привлече инвестиции от небезизвестния „зелен“ инвестиционен фонд на Хошла.

Технологията има няколко предимства. От една страна, тя разчита на горива, които са достъпни повсеместно и не са скъпи. Всички досегашни опити на компании като Toshiba и MTI например да произвеждат горивни клетки все изискват да се използва едно точно определено гориво – метанол. От друга страна устройството е удобно. Дори в страни, където животинският тор остава основен източник на гориво, то е лесно за намиране. При всички положения това е по-добре от идеята да се продават резервоари в метанол из магазините тип ширпотреба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*