Водни топки решават проблема с пластмасовото замърсяване?

Освен, че не замърсяват околната среда, те изглеждат забавно и приятно

Малки прозрачни сфери, пълни с вода или друга течност, могат да помогнат за решаването на проблема с пластмасовите отпадъци в Лондон, твърди една млада, новостартиращата компания, базирана в британската столица. Е, ако не с всички пластмасови боклуци, то поне с шишетата от напитки.

Много градове по света имат проблем с разпилените навсякъде празни пластмасови бутилки от во и различни напитки. Биоразградимите „топки Оохо“ обаче вече направиха своя дебют като ново решение за утоляване на жаждата на потребителите по време на специални събития в Сан Франциско и Лондон. Топките, които приличат на големи мехурчета, имат желеобразна мембрана. Тя е изработена от екстракти от растителни влакна и морски водорасли. Компанията, кяото е техен създател – Skipping Rocks Lab – казва, че мембраните се разграждат след четири до шест седмици,… ако не се консумират.

„Смятаме, че Ooho може и да не е решение за всички приложения, които изискват пластмасови бутилки, но определено за повечето еднократни опаковки и такива за краткосрочно потребление такава топка може да бъде решение“, каза Роджърго Гарсия Гонзалес, основател на Skipping Rocks Lab.

По време на тестове в Лондон преди броени дни новаторските топки привлякоха вниманието на мнозина, предизвиквайки смес от изненада, забавление и наслада сред тези, които ги изпробваха.

Градският съвет в Лондон пък заяви, че „Ooho” е крачка напред. „Това може да е част от решението, но не и е единственото решение. Трябва също така да можете да зареждате бутилките си, на ЖП гарите например“, каза Леони Купър, председател на комисията по околна среда в градския съвет.

Skipping Rocks е прекарала три години в разработването на „Ooho“. В момента компанията произвежда до 2000 топки на ден. Тя се надява скоро да увеличи тази цифра, да удължи срока на годност на продукта и да подобри устойчивостта на мембраните. Фирмата планира да таргетира разработката си към спортисти и участници в маратони и други физически активности на открито, които биха могли да ги изхвърлят „в движение“, без това да застрашава околната среда. Също така се обмисля и версия за опакованен а алкохолни напитки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*