Графеново „сито“ превръща морската вода в питейна

Учени от Университета в Манчестър са създали графеново „сито“, което е в състояние да премахва солта от морската вода. Разработката може да помогне на милиони хора по света, които живеят край морета и океани, но нямат сладка, питейна вода.

Мембраните от графенов оксид вече са доказали своята стойност при филтрирането на малки наночастици, органични молекули и дори големи соли. Досега обаче те не бяха приложими за филтриране на обикновени соли, чиито молекули са много дребни. По-ранните разработки в тази посока показаха, че мембраните от графенов оксид леко се „раздуват“ при потапянето във водата, което именно прави възможно на дребните соли да преминават през порите заедно с водните молекули.

Сега екипът от Манчестър е демонстрирал, че поставянето на „стени“ от епоксидна смола от двете страни на мембраната от графенов оксид е достатъчно, за да спре разширяването на графена. Ограничаването на раздуването по този начин също така ще позволи на учените да настроят фино параметрите на мембраната, като например пропускане на повече или по-малко соли.

Когато обикновените соли се разтварят във вода, те винаги образуват „обвивка“ от водни молекули около солевите молекули. Това позволява на малките „капиляри“ на графеново-оксидните мембрани да блокират преминаването на солта заедно с водата. Обратно, водните молекули преминават изключително лесно и бързо през мембранната бариера. Това прави системата идеална за използване за обезсоляване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*