Британците преживяха първия си ден без въглища

За първи път откакто Томас Едисон е открил първата електроцентрала в Лондон през 1882 г., Великобритания прекра цяло денонощие без да разчита на електроцентрали, захранвани с въглища. Това стана в петък. Постижението е първият непрекъснат 24-часов период без въглища от началото на индустриалната революция насам. Това не е първият път, когато Великобритания е изкарала без въглища значителна част от деня, но предишният рекорд беше 19 часа без работа на въглищните мощности.

Вместо на въглища, в петък Националната мрежа разчиташе на смес от 50,3% газ, 21,2% ядрена енергия, 12,2% вятър, 8,3% внос, 6,7% биомаса и 3,6% слънчева енергия. Макар че природният газ не е напълно чист енергиен източник, а ядрената енергия – макар да не излъчва въглеродни емисии – не може да се смята за екологична, все пак загърбването на въглищата си е сериозно псотижение. В един идеален свят по-голямата част от енергията би трябвало да се добива от възобновяеми и изцяло чисти и безопасни източници. Засега обаче всяка малка крачка в тази посока е повод за празник, а рекордът на британците е такава стъпка.

Дни като рекордния петък ще стават все по-често срещано явление във Великобритания. През 2016 г. Страната е добила от въглища само 9% от електричеството, което е използвала. До 2025 г. трябва да бъде закрита и последната въглищна централа в страната като част от плана на правителството да изпълни своите ангажименти по отношение на изменението на климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*