Раница за летене превръща всекиго в модерен „Карлсон“

Вече е налице и първата поръчка от частно лице

Всеки от нас някога си е мечтал да лети. Сега компанията JetPack Aviation прави тези мечти реални. Те са проектирали „единствената истинска раница за летене“ – JB10. Чрез нея човек може да се издигне на над 300 метра височина и да лети с до стотина километра в час.

Раницата за летене позволява на хората да се движат във въздуха около 10 минути. Задвижването идва от два ултра-ефикасни двигателя, работещи с дизелово гориво. Докато летят, хората могат да се навеждат напред, за да се движат и за да ускорят полета си, или пък да се навеждат назад, за да забавят движението си. Дясната дръжка контролира тягата и дросела, лявата дръжка управлява завъртането. Летящата раница може да бъде оборудвана с автоматична система за надуване, която активира спасителна жилетка, в случай, че се наложи кацане върху вода.

„Мисля, че раницата за летене е абсолютното изражение на свободата,“ казва главният изпълнителен директор на JetPack Aviation Дейвид Маймън. „Това е нещо повече от фантазия или мечта. Това е повече от научна фантастика. Това е нещо, което можем направим точно сега, буквално“.

Маймън е работил в продължение на десет години с главния дизайнер Нелсън Тайлър, когото описва като „един от истинските братя Райт“.

Раниците за летене безспорно ще осигуряват страхотно преживяване, но забавлението не е единствената цел на разработката. Компанията е предвидила и няколко практически приложения за своите раници. Така например екипите за бързо реагиране от спешните служби биха могли да ги използват за бързо достигане до местата, където има належаща нужда от тяхната помощ. Военните биха могли да използват технологията при мисиите си за търсене и спасяване.

JetPack Aviation наскоро привлече 285 269 долара финансиране чрез платформата за обществено финансиране, наречена StartEngine. Компанията твърди, че 500 души, военни служби и държавни агенции са се свързали с тях за повече информация, а вече е налице и първата поръчка от частно лице. Ако имате мерак – започвайте да спестявате сега, защото цената на дребно е 250 000 долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*