Корпоративни гиганти призовават за по-смели ВЕИ цели в ЕС

Страните с на-амбициозни цели ще останат най-атрактивни за по-нататъшни инвестиции

Някои от най-големите компании в Европа се готвят да призоват Европейския съюз да си постави по-амбициозни цели за развитие на възобновяемата енергия до и след 2020 г. Групата твърди, че една по-смела цел ще помогне да се мобилизират инвестициите в по-ефективни източници на чиста енергия.

„Група на корпоративните лидери“, формирана при принца на Уелс и фокусирана върху климатичните промени, ще публикува доклад, в който се твърди, че „несъгласуваните, неясни и неамбициозни политики на ЕС“ задушават инвестициите и забавят преминаването към по-чиста енергийна инфраструктура. Докладът, озаглавен „Енергията на 21 век: бизнес-отражения на възобновяемите енергийни източници в Европа“, се основава на интервюта с множество големи фирми. Сред тях са BT, EDF Energy, GSK, Google, IKEA Group и Phillips Lighting.

Според публикацията, мнозинството от бизнеса подкрепя приемането на по-амбициозни цели за развитието на възобновяемата енергия за 2030 г. В същото врее висшите мениджъри все повече се притесняват от липсата на яснота относно рамката на политиката за чистата енергия, която ще бъде въведена в много страни от ЕС след 2020 г.

Понастоящем едва седем от 28-те държави-членки на ЕС имат действащи планове, със съответни цели, за развитието на възобновяемата енергия след 2020 г. Европейската комисия пък предлага нова, необвързваща цел на ЕС за възобновяемите енергийни източници – 27% от енергийния микс да е от ВЕИ до 2030 г.

Критиците твърдят, че при положение, че блокът е на път да постигне целта си от 20% дял на възобновяемите енергийни източници до 2020 г., заложената цел от 27% за периода след това е просто „липса на амбиция“. Те предупредиха, че това може да доведе до забавяне на развитието на възобновяемата енергия в много от странтие от съюза. Инвестициите ще намалеят. Липсата на яснота ще накърни процеса на вземане на решения, предупредиха от групата.

Все пак страните, където е имало най-амбициозни цели, ще останат най-атрактивни за по-нататъшни инвестиции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*