Батерии от рециклирани стъклени бутилки съхраняват почти 4 пъти повече енергия

Първите прототипи показват обещаващи резултати

Екип от изследователи от Университета на Калифорния в Ривърсайд е разработил евтин начин за превръщане на непотребните стъклени бутилки в литиево-йонни батерии. Тези батерии могат да съхраняват почти четири пъти повече енергия и могат да издържат много по-дълго от обикновените батерии. Това може да означава значително по-малко зареждания на преносимата електроника – компютри, мобилни телефони, таблети и др., – както и на електрически автомобили, да не говорим за намаляване на отпадъците.

Екипът от учени, ръководен от професора по машиностроене Ченгиз Юзкан и професора по електротехника Мири Юзкан от университета се чудели дали силициевият диоксид, който се намира в стъклото на бутилките за напитки, би могъл да осигури силициеви наночастици с висока чистота за направата на литиево-йонни батерии.

Тристепенният процес на производство на анодите започва чрез раздробяване и смилане на стъклените бутилки до създаването на фин бял прах. След това силициевият диоксид се превръща в наноструктуриран силиций. Следва покриване на силициевите наночастици с въглерод.

Според лабораторния тест, монетните клетъчни батерии, които са произведени със силициеви аноди, направени от стъклените бутилки, значително надминават показателите на конвенционалните батерии – до 4 пъти – и показват отлична електрохимична производителност. Екипът очаква новите високоефективни батерии не само да разширят пробега на електрическите автомобили, но и да осигурят по-спокойно използване на лаптопи, мобилни телефони и други електронни устройства.

Снимки: UC Riverside

1 коментар

  1. ох, нека се образоваме малко.. тези литиево йонни батерии наистина може да са 4 пъти по-ефективни от обикновенните батерии тип „монета“, но това съвсем не значи, че се случва някаква революция. Електромобилите, лаптопите и мобилните устройства така или иначе от години ползват именно литиево йонни и литиево полимерни батерии.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*