Дребен чип може да сложи край на тестовете върху животни

Първите изпитания ще се съсредоточат върху тестовете с чернодробни клетки

Учени са направили още една крачка към бъдещето без тестове на лекарства и козметика върху животни. Американската администрация по храните и лекарствата се съгласи на съвместна научноизследователска и развойна дейност заедно с с компанията „Emulate“, която разрботва технологията „орган върху чип“. Надеждата е, че вместо да тестват нови лекарства или добавки върху животни, изследователите ще могат да използват чиповете на „Emulate“ за изпитания.

Всеки чип е с размер, съпоставим с този на човешкия палец. Чипът съдържа малки каналчета, изпълнени с живи човешки клетки, които имитират функциите на различни органи. Например даден чип може да имитира начина, по който човешкият бял дроб реагира на определени лекарства. Резултатите от тестовете, направени чрез използване на такива чипове, в идеалния случай биха били по-точни от тези, провеждани с помощта на култури от белодробни клетки или бял дроб от животно, казват учените.

В момента тестовете върху животни са критична част от разработването на лекарства. Преди дадено лекарство да достигне пазара, компанията, която го разработва, трябва да покаже как работи лекарството върху животни – особено дали веществото е токсично. Учените провеждат тестове върху различни животни и ги предават на здравните администрации под формата на щателно документирани изследвания за новите лекарства. Ако администрациите преценят, че резултатите за безопасни за хората, на съответните компании се дава разрешение за тестване на лекарствата върху хора.

За начало Американската администрация по храните и лекарствата и „Emulate“ ще се съсредоточат върху „чернодробните“ чипове на компанията. Те имат за цел да покажат как черният дроб реагира на дадено лекарство. Черният дроб е именно органът, където се разграждат повечето лекарства.

Изследването върху животни може да не изчезне напълно, уточняват учените, но ако сътрудничеството излезе успешно, то може да намали броя на животните, използвани в предклинични изследвания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*