Фестивал за размяна на семена опазва старите местни сортове

Фестивал за свободна размяна на семена, разсади и фиданки ще се проведе на 28, 29 и 30 април 2017 г. в Елин Пелин. Основната задача на мероприятието е опазването и разпространението на стари, традиционни сортове, типични за нашата страна. Фестивалът ще се състои а пета година, традиционно през втория уикенд след Великден.

„Ние сме любители ентусиасти, които работят в 7 основни градини, в които отглеждаме различни видове стари сортове зеленчуци, които са изчезнали от пазара или някой се опитва да приватизира, чрез патентоване или подобен „бизнес“ номер,“ казват инициаторите. Своите цели те определят така:

  1. Създаване на общество от пазители на стари и ценни сортове семена от зеленчуци и плодове;
  2. Създаване на независима Банка за семена, в която да се включат хора от цялата страна;
  3. Раздаване на безплатни семена от всички ценни и стари сортове, които са застрашени – „така ще да бъдат запазени за бъдещите поколения извън преките бизнес интереси на търговци и вносители на хибриди“;
  4. Създаване на глобална независима описателна система за всеки сорт зеленчуци и плодове с характеристика и особенности-предимства, защита и подробно описание на вкусово-качествени показатели – „за да не се окажем в държава, хранеща се от милостта на корпорации, даващи хибриди и ГМО техни маски“.

Фестивалът е безплатен и независим. Доброволческата формация „Зеленият Отбор“, известни със залесителните си кампании, организира събирането без комерсиална цел, подчертават инициаторите. Всеки може да вземе пликчета със семена от фестивала. Надеждата е на следващата година той да даде обратна връзка за семената, а защо не и да донесе семена и разсади от вида, за да може и други да се сдобият с мостри от дадения сорт.

Едновременно с това по време на фестивала ще има и лекционна програма, като все още се приемат предложения за нови лекции и презентатори. Вечерта ще има музикална певческа програма.

Детайли за мястото на фестивала, програмата, съпътстващите мерорпяития и евентуални промени се публкуват постоянно във Фейсбук страницата на фестивала.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*