ЕС готви за по-високи пътни такси за най-замърсяващите коли

Евросъюзът обмисля обвързването на количеството вредми емисии, които превозните средства отделят, с размера на пътните такси, които дължат. Предложението на Европейската комисия ще включва нови принципи за изчисляване на пътните такси, включително принуждаване на най-замърсяващите превозни средства да плащат повече и да значително намаляване на сумите, дължими от по-чистите превозни средства, според Ройтерс. Предложенията все още не са окончателно завършени. Те биха повлияли значително на тежкотоварните автомобили, които – въпреки че съставляват малка част от общия трафик – допринасят за около една трета от емисиите на CO2 от транспорта в ЕС.

Законодателите се надяват, че чрез повишаване на таксите за най-замърсяващите камиони собствениците на такива превозни средства ще бъдат насърчени да преминат към по-нови, по-чисти превозни средства.

Плановете бяха приветствани предпазливо от Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA), която призова политиците да гарантират, че предложенията дават възможност за лоялна конкуренция между видовете превозни средства и дават приоритет на реалното намаляване на емисиите. „Всички пътни такси, които не отчитат реалните емисии или пълната комбинация на превозните средства (включително гуми, тегло и аеродинамика), биха под-оптимизирали автопарка“, каза ACEA пред Ройтерс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*