Устройство извлича вода от пустинния въздух чрез слънчева енергия

Учени от Университета Бъркли в Калифорния са разработили устройство, което може да извлича вода от въздуха с невиждана досега ефективност. Влагоуловителят използва околната слънчева енергия, за да „изцежда“ вода от въздуха всеки ден дори и при тежки условия от порядъка на 20 процента влажност – ниво, типично за пустинните територии.

Това, което различава устройството от наличните влагоабсорбатори е, че то не изисква електрическа енергия или наситеност на влага във въздуха. Ефективността му се постига с нов тип прахообразен материал, наречен метално-органична рамка.

Прототипът, поставен в среда с 20-30% влажност, е успял да изтегли 2,8 литра вода от въздуха за период от 12 часа, използвайки един килограм МОФ. Тестовете на покрива на Технологичния институт в Масачузетс потвърдиха, че устройството работи в реални условия, съобщиха пък от MIT.

Системата е проектирана така, че през нощта, когато е по-хладно, събира микроскопичните водни капки от въздуха, а през деня използва слънчевата светлина, за да ги превърне в течна вода, която може да се пие. Това значи, че хората, които живеят дори и на най-сухите места в света, могат да получат всичката им нужна питейна вода за ден.

За създателите на системата, нейното разширено приложение е мечта, която е на път да се сбъдне. Преди това обаче е необходимо материалът, използван за извличане на атмосферна влага, да бъде подобрен, тъй като в сегашния си вид килограм от него струва над 150 долара.

„Една от визиите за бъдещето е да имаме „водопроводна“ мрежа, в която има уред, работещ навън на открито, който да доставя вода, която задоволява нуждите на домакинството“, каза Омар Яги, един от двамата старши автори на доклада , ръководител на катедрата по химия в Университета Бъркли и изследовател при Националната лаборатория Лорънс Бъркли. Яги е създател на метално-органичната рамка още преди 20 години. През 2014 година той и негов екип от университета създали МОФ чрез комбинация от циркониев метал и адипинова киселина, която която свързва водната пара. Яги предложил на инженера от MIT Евелин Уанг да обединяват усилията си, за да превърнат изобретението в система за събиране на вода. Така се родило устройството, което днес може да извлича по 3 литра на ден с 1 кг. МОФ материал.

Екипът, стоящ зад проекта, вече работи по вариант на технологията, която ще направи устройството достъпно за средностатистическото домакинство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*