Тръмп готви отмяна на забраните за офшорни нефтени сондажи

Президентът на САЩ Доналд Тръм ще поиска ревизия на офшорните зони, които понастоящем са извън границите за сондиране за добив на нефт и газ. Той смята да „определи“ кои от тях могат да бъдат рестартирани. Това е най-новият ход на администрацията в посока разширяване на вътрешното производство на енергия.

Заповедта би могла да доведе до отмяна на забраните за сондиране в Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан и Мексиканския залив, които администрацията на бившия президент Барак Обама въведе с цел опазване на околната среда.

„По-добре е да произвеждаме енергия тук, отколкото да бъдем заложници на чуждестранни субекти“, каза вътрешният министър Райън Зинке пред репортери в четвъртък по време на брифинг за заповедта, която ще бъде наречена „Офшорна енергийна стратегия „America First“.

Още в кампанията си Тръмп обеща да премахне регулациите, свързани с опазването на околната среда, от времето на Обама. За тях той казва, че пречат на развитието на енергетиката и подкопават националната сигурност на САЩ, без да дават никакви осезаеми ползи.

Зинке подчерта, че заповедта ще изисква от него самия да преразгледа и замени най-новия петгодишен план за развитие на нефтено-газовата индустрия, приет от администрацията на Обама, за външния континентален шелф, който включва федералните води край бреговете на САЩ. Заповедта също така ще отмени мерките на кабинета на Обама за поставяне на части от Арктика постоянно извън допустимите за сондиране зони. Вместо това ще се насърчи сеизмологично проучване, което да определи кои райони ще най-вероятно притежават най-богати запаси от нефт и газ.

Заедно с това заповедта задължава министъра на търговията Уилбър Рос да преразгледа предишните решения на президента Обама за създаване на морски резервати и нажионални национални паметници през последните 10 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*