Всичко органично може да се компостира

Компостирането е един от основните „стълбове“ на екологичния живот и стремежа да опазим планетата чиста. На практика всичко органично може се компостира. Това ще помогне да обогатим почвата и много по-добре от натикването на органичните отрпадъци в найлонови торбички, които да прекарат цяла вечност по сметищата, вместо да са полезни.

Ето някои идеи:

Обелките и шумата

Навярно мнозина вече са се сетили за това още при първия прочит на думата компостиране. Да, обелките и сърцевините от ябълките, които ядем, обелките от краставиците, изрязаните дръжки на доматите и въобще остатъците от всички плодове и зеленчуци могат да се компостират. Също и „сеното“ от окосената трева, шумата от дърветата наесен, подкастрените клончета – и всичко това е само началото.

Коса и козина

Косата от подстригването, както и козината на домашните животинки, която се остригва по един или друг повод, може да се компостира. Това ще обогати почвата с азот и други ценни вещества.

Пепел от печката, камината

Дървесната пепел може да помогне за запазването на влажността в компоста. Освен това съдържа калий, който е важна хранителна съставка за растенията и може да бъде много полезен в зависимост от типа на почвата.

Желатин

Винаги има място за желатин – във всякаква форма.

Памук, вълна, коприна

След като дълго са ни служили, старите дрехи са се преродили в нова форма на живот, която ни е служила вярно – като парцали за прах. Но всъщност всички тъкани, които са направени от естествен материал, се разлагат. Може да стане по-бързо, ако предварително бъдат накъсани на парчета.

Изрезките от нокти

Остатъчните продукти от процедурите по маникюр и педикюр, както и ноктите от домашни любимци, също като косата могат да се компостират и са полезни за почвите.

Въжета и канапи

Всички несинтетични въжета – ликови, конопени и други подобни – могат да се компостират.

Кожени стоки

Всички остатъци от кожени продукти – от стари якета до самотни кожени ръкавици, изгубили другарчетата си, могат да се компостират.

Изветряла бира, вино, корк

Изостанал и изветрял алкохол, ако въобще има такъв някога някъде, може да се добави към компоста. Същото важи и за корка от бутилките.

Остатъци от котешка храна

Остатъците от храна за домашни любимци – за котка, куче, хамстер, рибки или друго, както и твърде надъвкани кучешки кокали, могат да се компостират.

Развалено мляко и млечни продукти

Месните продукти, които са се развалили, не е добре да се компостират, но няма лошо да се добавят развалените млечни продукти, даже и киселото мляко.

Пакетчета от чай и утайка от кафе

Пакетчетата от чай и утайката от кафе могат да се добавят към компоста. Същото важи и за хартиените филтри за кафе.

Памучни тампони

Козметичните памучни тампони могат да се компостират. Също и клечките за уши, ако са направени с картонени клечици (не пластмасови).

Черупки от яйца

Може да изглежда невъзможно, но черупките от яйца също могат да се добавят към компоста. Те добавят калций към почвата, който е полезен за растенията.

Остатъци от тестени продукти

естествено, че с тях могат да се направят много неща, но и това е добра идея – да се компостират: стар хляб, спагери, ориз, крекери, остатъци от пица и др.

Празнична декорация от органични продукти

Борови иглички и клонки от Коледа и Нова година, издълбаната диня за динен фенер или тиква за модерния напоследък Хелоуин, букети, кухи яйца от Великден – могат да се компостират, да. Е, следващата година може да пробвате да подарите цвете в саксия вместо букет или да купите елха в саксия, за да я засадите след Коледа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*