Салвадор стана първата страна, която забранява добива на метали

Република Ел Салвадор стана първата държава в света, която забрани минния добив на метали. Решението на страната, което бе определено като исторически ход, е да не позволява повече “проучване, експлоатация, добив или преработка на метални минерали”. С това Салвадор направи решителна и осезателна стъпка към защита на своята природа.

Новият закон “е необходим в условията на индустрия, която далеч не носи полза за общностите, но пък води до сериозно замърсяване на водните ресурси и околната среда”, заяви Морисио Сермо, президент на екологичното министерство на Салвадор. Законодателите очакват забраната да защити не само околната среда, но и бедните селски общности, които често са застрашени от минните проекти.

Много страни в Латинска Америка се борят с компаниите, имащи интерес към разработване на мини. Никарагуа, Перу и Гватемала се борят срещу канадските и американските минни корпорации. Други държави пък се развиват благодарение на парите, които добиват от минното дело, но и трудно се справят с отравянията и екологичните проблеми, породени от тази индустрия.

Забранявайки минното дело, Ел Салвадор очерта ясна линия между златото и зеленото, коментираха еколозите по цял свят. Президентът на републиката Санчес Серен подписа законопроекта в четвъртък. Надеждата на екологичната общност по цял свят е това да вдъхнови и други страни по света да съберат кураж и да направят същото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*