Дания слага край на субсидиите за ВЕИ по-рано от очакваното

Страната ще може да зе захранва изцяло от чисти източници до 2050 г.

ВЕИ енергетиката се развива извънредно добре в Дания. Наскоро енергийният министър на страната Ларс Кристиан Лелехолт обяви, че ВЕИ индустрията расте толкова добре, че страната изглежда ще има готовност да прекрати осигуряването на държавна подкрепа за доставчиците на чиста енергия само след няколко години. Тогава ВЕИ индустрията на Дания ще е в състояние да се справя съвсем самостоятелно, смята Лилехолт. Той посочи, че доскоро не би могъл да допусне подобен развой на нещата.

ВЕИ енергетиката в Дания се нуждаеше от субсидии в продължение на над 40 години. Това обаче се променя – скоро този сектор ще може да се развива без подкрепа от държавата. Опитът на страната, според Лилехолт, показва, че “вече не е по-евтино да се произвежда енергия от изкопаеми горива в сравнение с ВЕИ”.

Постижението се определя като крайъгълен камък в развитието на енергетиката на Дания, който е от критично значение на фона на глобалното развитие на възобновяемите енергийни източници в светлината на Парижкото споразумение за климата. Още по-критична е ролята на постижението на фона на случващото се в САЩ, където новият президент Доналд Тръмп се опитва да върне индустрията към ерата на въглищата, бидейки, по думите на Bloomberg, “обявил се като враг на вятърната енергия”.

Развитието на новите технологии ще помогне на чистата енергия да стане дори още по-ефективна, смята датският енергиен министър. Той е убеден, че в днешно време е невъзможно да се построи въглищна електроцентрала без държавна подкрепа.

Основанието за твърдението на датския енергиен министър са изводите от изследване на правителствен експертен панел за енергийното бъдеще на Дания, чиито резултати сочат, че “страната е на път да посреща енергийните си нужди изцяло от възобновяеми източници до 2050 година”. Експертите са на мнение, че голяма част от капацитета ще бъде изграден без каквито и да е субсидии.

Представителите на енергетиката на Дания са приятно изненадани – точно колкото самия Лилехолт. Те смятат, че цената на производството на енергия от възобновяеми източници може да падне много под пазарната цена на електричеството в периода между 2020 и 2030 г. Това е извод, който само преди година би предизвикал съмнения и скептични усмивки. Сега обаче индустрията вижда, че това е на път да се случи наистина.

Дания е дом на фирмата-създател на най-голямата вятърна турбина в света и на най-големия оператор на офшорни ветроенергийни ферми – Vestas Wind Systems A/S и Dong Energy A/S.

1 коментар

  1. Хубави новини :).
    П.С. Направете си още един прочит на написаното преди да го публикувате!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*