Околосветска обиколка със соларен самолет?

Бертран Пикард, президент и пилот на Solar Impulse, ще се опита да направи нон-стоп околосветска обиколка със самолет, захранван от соларна енергия. Това ще трябва да се случи през 2012 или 2013 година.

Целта на експеримента ще е да докаже на света, че е възможно да се прилага този нов начин на летене. Така поне заяви Пикард по време на световната конференция „Енергия на бъдещето“ в Абу Даби тази седмица.

Пикард и неговият партньор Андре Боршберг вече са направили няколко компютърни симулации на това как самолет от подобен вид би се държал при различни обстоятелства. Те дори са изградили умалена версия на самолета. Той работи. По-късно през тази година двамата пилоти ще се опитат да вдигнат машината до височина 8000 метра – характерна за полети на гражданската авиация.

След това двамата ще сглобят втората, по-голяма по размер машина, и ще се опитат да напарвят трансатлантически полет.

“Трябва да покажем, че можем да летим и по дневно време, и през нощта,” казва Пикард. “Това ще е демонстрация на какво сме способни и ще е символ на пионерския дух“.

Проектът е разработван в продължение на седем години. Окончателната версия на самолета със соларно захранване ще има размах на крилата 64 метра – ширина, типична за големите самолети на Airbus. Той обаче ще тежи само 1,6 тона, колкото компактна лека кола. Иначе казано, на всеки квадратен метър ще се падат по 8 килограма тегло. За сравнение, при сега действащите самолети се падат хиляди килограми на всеки квадратен метър.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*