Соларна смето-преса прави плочки за тротоари от стара пластмаса

Машина с големината на корабен контейнер може да превръща пластмасовите отпадъци в плочки за пътни и тротоарни настилки. Смето-пресата, наречена „Thrashpresso”, е същински мобилен завод за рециклиране на пластмаса, способен да превръща полимерните отпадъци в полезни материали.

Справянето с рециклируемите материали в страните от развития свят – които често имат необходимата инфраструктура за рециклиране – е почти толкова трудно, колкото и справянето с боклуците в отдалечените и откъснати от света места, където пластмасите и другите боклуци изискват събиране и транспортиране, за да могат да бъдат преработени. Това обаче може да се промени с мобилната станция за рециклиране на Miniwiz – компания с фокус върху “превръщането на пост-консуматорските отпадъци във високопроизводителни материали”. Платформата може да се окаже не само решение за справяне с рециклируемите отпадъци в изолираните общества, но и средство за превръщането им в нещо полезно – архитектурни елементи. Наред с това старите рециклирани пластмаси могат да бъдат преобразени в сурови материали за други производствени процеси.

Един от ключовите елементи на смето-пресата е машина, която е самозахранваща се. Това е така благодарение на соларните панели по външността й. Това означава, че тя не изисква достъп до електропреносната мрежа, за да може да работи, нито й трябва генератор, който да произвежда ток за функционирането й.

Не по-малко значим е нейният физически формат – машината е с размер на стандартен корабен контейнер, 40-футов. Това позволява “смето-пресата” да се мести където и да било с помощта на товарно ремарке. Така тя може да бъде закарана почти навсякъде.

Според фирмата-създател на това чудо, един път позиционирана стабилно, машината се “разгъва” подобно на сателитна система в орбита. Боклукът се събира локално. После той се мие, разбива се на парчета, стопява се и се формова -всичко това чрез автоматизиран процес. Водата, необходима за почистването на пластмасите, се използва повторно в процеса на преработка.

Смето-пресата бе представена за първи път в Шанхай в Деня на Земята. Според NewAtlas, тя ще ще може да започне реално функциониране от юли тази година. Първата й задача ще е почистването на глетчерния район НианБао Юзе, който се намира на Тибетското плато. Водата оттам се влива в Жълтата река, Яндзъ и Меконг. Регионът обаче страда от все по-големите количества боклуци, натрупващи се заради нарастващия поток от туристи.

Досега индустриалното рециклиране на отпадъци беше ограничено само до големи заеоди за преработка. Смето-пресата обаче преодолява този проблем и енергийните бариери. Тя показва, че рециклирането е възможно навсякъде. Системата може да служи не само за трансформиране на боклука на място, но и за образователно средство за изолираните общности, казва Артур Хуанг, съосновател и шеф на MiniWizz.

Тайванската фирма разработва системи тип “превръщане на боклука в материал” от 2005 година насам.

Снимки: Miniwiz

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*